Onbewaakte spoorweg Enkhuizen wordt afgesloten en wandelpad omgelegd

Spoorweg4woensdag 13 juni 2018 15:43

Landelijk wil Prorail alle onbewaakte overgangen van de spoorweg afsluiten en dus ook in Enkhuizen. Aan het allerlaatste eind van de Vestingwal over het spoor heen loopt een voetpad achter enkele bedrijven langs richting de haven. Het is een prachtig stukje natuur in Enkhuizen met een breed water en hoge bomen en heel veel vogels...

Vooral rond lunchtijd, maar ook de verdere dag is dit een veel gebruikte wandelroute. Maar nu zal de overweg afgesloten moeten worden. Alternatief plan van het College is de wandelroute om te leggen onder het nabijgelegen viaduct door, optie 2 in het raadsvoorstel.

Kosten 145.000 voor gemeente Enkhuizen, dat betekent een jaarlijkse betaling van 5.000 voor deze wandelroute. Prorail betaalt dan de andere helft, ook 145.000 euro. Daarover hebben wij technische vragen gesteld:

Kunnen alle vaartuigen, polderschuiten en andere typen bootjes er nog wel langsvaren?
Vraag 1. In hoeverre wordt de doorgang te smal om nog langs te varen? Antwoord: Nee de doorgang wordt niet belemmerd.

De kosten vinden wij wel hoog, hoe komt men nu aan dit bedrag van 290.000 euro voor het omleggen van een wandelpad?
Vraag 2. Kunt u de kosten voor aanleg van het wandelpad en het maken van de steiger nog verder toelichten? Een vaste stijger of een drijvende stijger behoren beide tot de mogelijkheden, lijkt ons. Is daarin nog verschil van kosten?
Antwoorden: De genoemde kosten in het raadsvoorstel gaan uit van alle kosten voor het realiseren van het wandelpad en het loopbordes. Dit is inclusief de voorbereidende werkzaamheden, saneren bestaande overweg, aanbrengen damwanden, grondophoging, aanbrengen verharding, aanbrengen loopbordes, aanbrengen leuningen plus alle overige kosten. Het rapport wordt u toegezonden en hierin staat dat er een loopbordes komt. Het loopbordes wordt bevestigd aan het landhoofd van de spoorbrug en hangt dus boven het water. Een drijvende steiger behoort niet tot de mogelijkheden omdat de vaarroute anders geblokkeerd zou worden. Er is dus geen keuze gemaakt in type loopbordessen, een drijvende steiger zou de vaarroute blokkeren.

Komende raadsvergadering 19 juni zal hierover een besluit genomen worden.

Meer hierover:

« Terug

Reacties op 'Onbewaakte spoorweg Enkhuizen wordt afgesloten en wandelpad omgelegd'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.