Actieve ondersteuning voor aanstaande ouders in Enkhuizen met cursus ouderschap

peutersvrijdag 16 maart 2018 22:02

Ouders die voor het eerst een kindje krijgen gaan een nieuwe tijd in: Kinderen helpen opgroeien, opvoeden en ook je werk goed blijven doen, goede relatie ontwikkelen met je kinderen en je partner: Dat is presteren op hoog niveau en dus wat bijscholing waard! Daarom willen wij dat ook aanstaande ouders een cursus krijgen aangeboden. Zo kunnen we investeren in duurzame relaties: tussen ouders en hun kinderen en ouders onderling...

Ondersteuning voor duurzame relaties

Al bij een bezoek aan de verloskundige kan een cursus ouderschap aangeboden worden. Juist in de tijd voor de geboorte hebben mensen nog tijd om zich in alle rust voor te bereiden. Zodra er eenmaal een kleintje is heb je eerst even helemaal geen tijd meer en is alles nieuw. Een prachtige en ook kwetsbare tijd en tegelijk een tijd die veel energie vraagt. Dan is het beter om erop voorbereid te zijn, zodat het je niet overkomt.

Wanneer partners ook ouders worden, stelt dit andere eisen aan hun relatie dan ervoor en dit kan spanning geven. Vertrouwen, structuur en stabiliteit zijn essentieel voor een evenwichtige persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Als dat mist, zou dit zich kunnen uiten in afzetting, individualisering of verwijdering. Het actief ondersteunen van gezinnen voor het ontwikkelen van duurzame relaties -tussen ouders en hun kinderen en ouders onderling- heeft daarom hoge prioriteit.

Ook voor eenoudergezinnen

Juist ook voor ouders in eenoudergezinnen is een cursus ouderschap waardevol om een goede relatie met je kinderen te leren ontwikkelen. Met een eerste cursus ben je als ouder meer voorbereid voor het allereerste begin. Hoe klein en kwetsbaar je kind is, juist dan bouw je als ouder al een relatie op met je kind, al in die eerste maanden.

Daarnaast zou een cursus ouderschap kunnen verbinden doordat moeders en vaders herkenning vinden bij andere ouders. Juist voor moeders en vaders in eenoudergezinnen kan het waardevol zijn om al vanaf het eerste begin ervaringen te kunnen delen en ook op langere termijn.

Een cursus of training voor vanalles

Cursussen en trainingen zijn voor ongeveer alles te volgen en heel normaal voor je werk of vrijwilligerswerk. Een training ter voorbereiding op een nieuwe belangrijke tijd in je leven vol nieuwe uitdagingen, lijkt ons een waardevolle aanvulling. En er zijn natuurlijk verschillende vormen van cursus: in groepsverband of via internet of een combinatie daarvan, net waar behoefte aan is.

Daarom willen we alle aanstaande ouders actief ondersteunen bijvoorbeeld dus met het aanbieden van een cursus ouderschap al vanaf het allereerste begin.

Herma Compaan

« Terug

Reacties op 'Actieve ondersteuning voor aanstaande ouders in Enkhuizen met cursus ouderschap'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.