Duurzame oplossingen uit Westfriesland onderweg naar Den Haag

KeesMaas_regiorace.JPG15-03-2021 09:00 15-03-2021 09:00

Raadsleden van de ChristenUnie in Westfriesland hebben zaterdag meegefietst in een estafette naar Den Haag. Met de actie willen ze aandacht vragen voor lokale oplossingen die een bijdrage leveren aan het beschermen van de aarde.

De ChristenUnie vindt het belangrijk om een stem te geven aan de regio’s van Nederland. Daarom worden lokale initiatieven voor het behoud van de aarde verzameld en naar Den Haag gebracht. Tijdens een estafette van ruim 1700 kilometer werd door meer dan 90 gemeenten het stokje doorgegeven. Bij elke etappe werd een lokaal initiatief toegevoegd.

ChristenUnie Raadslid Kees Maas stapte namens de afdelingen in Westfriesland (Medemblik, Enkhuizen en Hoorn) afgelopen zaterdag zelf op de fiets om lokale oplossingen naar Den Haag te brengen. Bina Chirino, voorzitter Perspectief en kandidaat Tweede Kamer #14, was bij de start aanwezig: “Wij kiezen voor een aarde die we netjes door willen geven aan volgende generaties. De oplossingen die zijn aangedragen dragen hier op een mooie manier aan bij en wij geven deze oplossing mee als inspiratie voor heel Nederland.

De lokale oplossingen die de ChristenUnie Westfriesland aandraagt zijn:

- Investeren in alternatieve vormen van energieopweeking zoals aquathermie, geothermie en groene waterstof, in plaats van grootschalige zonneweides.

- Meer inzetten op concepten als Clean2A, een organisatie die van plastic afval boten en modulaire woningen produceert op een maatschappelijke manier waarbij participatieplekken worden gerealiseerd. Meer over dit concept is te vinden op www.clean2a.nl

- Voedsel meer lokaal inkopen. Het eten van lokaal, verantwoord geproduceerd en bereid voedsel is beter voor de mens, de omgeving en voor de smaakbeleving én helpt de lokale ondernemers.

- Stoppen met vliegveld Lelystad. Het openen van een extra luchthaven voor vakantievluchten past niet bij de noodzaak om minder te vliegen.

Laat in de middag kwamen alle routes samen in Amersfoort. Daar werden alle lokale oplossingen in ontvangst genomen door Carla Dik, die alle initiatieven meenam naar Den Haag. “Ons ideaal is om de aarde zó te beheren, dat we rekening houden met anderen. We mogen genieten van de aarde en moeten hem netjes doorgeven aan volgende generaties. Al deze lokale oplossingen geven ons hoop dat dat ook echt lukt. Ze inspireren ons, want ze voeden onze hoop en versterken onze daadkracht” aldus Carla Dik.

KeesMaas_regiorace.JPG

« Terug