Van trotse Iep op de Vestingwal tot kaasplankje

Vest_fietsbrug2maandag 25 februari 2019 16:53

Terugkijkend op afgelopen jaar is het mooiste voorbeeld van recycling in Enkhuizen toch wel om van de Iepen op de Vest timmerhout te maken voor scheepsinterieur en tegelijk ook mooie kaasplankjes. Het originele idee komt van Ventis Scheepstimmerwerk op Krabbersplaat. De laatste jaren zijn er zoveel iepen geveld door de Iepenziekte, zo ontzettend jammer van de statige bomenrij langs de vestingwal! ..

Maar omdat de ziekte alleen in de schil zit, kan de rest van het hout goed gebruikt worden als timmerhout. Iepenhout is een goed alternatief voor het tropische mahoniehout, dus Ventis Scheepstimmerwerk kan het hout mooi toepassen voor scheepsinterieur. Zo varen er dus al talloze schepen rond met hout afkomstig van onze prachtige Enkhuizer bomen in plaats van tropisch hout, heel mooie stap in duurzaamheid!! Meer tips vind u vb hier op deze site over hout en duurzame keuzes.

Statige bomenrij langs de Vest in 2006

En speciaal vanwege het 25 jarig bestaan van Ventis hebben veel bewoners een iepenhouten kaasplankje gekregen, gemaakt van bomen waar ze jarenlang tegenaan gekeken hebben. Daarnaast heeft Hans-Peter Baars van Ventis samen met burgemeester Van Zuijlen een nieuwe Iep gepland op de vestingwal aan het eind van de Molenweg.

Zo is de cirkel weer rond en dus een mooi recycling project dichtbij huis!

 

Hans-Peter Baars van Ventis samen met burgemeester Van Zuijlen (links) met een kaasplankje van oude Iepen voor een kleine buurtbewoner

Aanplant nieuwe Iep op de Vest langs de Molenweg

Meer info:

« Terug